De balans opmaken en naar huis

De balans opmaken en naar huis.

De afgelopen vijf maanden hebben Ben en ik een prachtige reis gemaakt. Een reis die iets later begon dan we aanvankelijk gepland hadden en een reis die er daardoor ook iets anders uitzag.

Van de reis hebben we natuurlijk ook video’s gemaakt (een vlog) die je kunt zien via onze website of op het YouTube kanaal SailingEva. Daarnaast hebben we heel regelmatig beelden van deze reis gedeeld via Instagram en Facebook. Wil je meer weten over onze reis of inspiratie opdoen voor het bezoeken van mooie plekken, dan zou ik je zeker aanraden om daar een kijkje te nemen.

Zo begonnen wij aan ons avontuur

Op 18 mei zijn we aan boord van onze Eva gaan wonen. Zo’n 10 weken later dan we oorspronkelijk hadden gewild, ten gevolge van Corona. Op dat moment waren de grenzen van veel landen om ons heen nog niet open. We hebben de eerste 6 weken aan boord doorgebracht in Nederland. Zeker geen straf, want het is een prachtig land en je kunt er heerlijk zeilen.

Denemarken

Toen Denemarken aankondigden dat de grenzen vanaf 28 juni voor Nederlanders weer open zouden gaan, maakten wij ons klaar voor vertrek die kant op. We vetrokken op 27 juni uit Nederland en kwamen op 29 juni in Denemarken aan.

De daarop volgende vier weken voeren we in Denemarken. Wat een prachtig land is dat zeg! We waren al fan van de Limfjord in het noorden van Denemarken en hebben nu ook kennis gemaakt met de eilanden Laesø en Bornholm, waar we rondfietsten c.q. rondreden in een auto.

In Denemarken hebben we in havens in grotere steden gelegen, maar zijn we ook regelmatig voor anker gegaan op idyllische plekjes achter eilandjes en lagen we in mooie kleine dorpjes.

De Baltische staten

In Lemvig, noord Denemarken, kregen we in de haven de tip van andere zeilers om zeker naar de Baltische staten en Finland te gaan. De tip was om dan eerst in het zuiden van de Baltische zee naar Litouwen, Letland en Estland te gaan. En van daar over te steken naar Finland. Dat zou het gunstigst zijn met de heersende wind.

Wij hadden aanvankelijk gedacht, nu zoveel grenzen dicht waren, ‘we gaan naar Denemarken en misschien naar Zweden en daarna naar het zuiden’. Het was dus even schakelen, maar daar hadden we niet veel tijd voor nodig! Het trok ons eigenlijk wel om naar de Baltische staten te gaan. Niet veel zeilers bezoeken deze plekken, dus het is wat ongerept/onbekend terrein en anders dan we in het zuiden zullen aantreffen. Daarnaast houden we wel van de Scandinavische of noordelijke omgeving. De beslissing was dus snel genomen.

Vanaf Bornholm staken we over naar Klaipeda, Litouwen. En van daaruit startte onze rondreis langs de Baltische staten. We hebben er geen moment spijt van gehad dat we deze keuze hebben gemaakt!

We zagen prachtige natuur op de verschillende eilanden: Saaremaa, Ruhnu en Kihnu. En bezochten bijzondere steden, zoals Klaipeda, Liepaja, Riga en Tallinn.

Ook in deze omgeving hebben we prachtig gezeild, gewandeld en gefietst. Op Saaremaa huurden we één dag een auto om de omgeving te verkennen. 

Wil je meer weten over dit prachtige zeilgebied en hoe wij daar rondtrokken, kijk dan op YouTube of op Instagram/Facebook of kijk op www.sailingeva.com/eva/waar-is-eva en klik op de posts in de Baltische staten. We hebben een maand rondgevaren in de Baltische staten en dat is niet in een paar zinnen samen te vatten 😊. Wel in een paar woorden: prachtig, avontuurlijk, bijzonder, mooi.

Scandinavië, Finland

Vanaf Tallinn staken we over naar Helsinki, Finland. Via de Facebookpagina ‘Zeilnoord’ vroegen we om tips voor een goede haven in Helsinki en zo belandden we in een prachtige haven nabij het centrum van Helsinki.

Fijne gewoonte in Finland: een sauna in de haven die toegankelijk is voor ieder die in de haven ligt. Zo ook in deze haven. We ontmoetten in de sauna een Fins stel dat sinds een paar jaar rondvaart in de archipel in het zuiden van Finland. Ze komen na de sauna bij ons op de boot een glaasje drinken en delen tips met ons over welke plekken we ‘moeten’ bezoeken.

We noteren alle plekken en in de weken die volgen bezoeken we veel van de plekjes die zij hebben geadviseerd. Hier in Finland genieten we vooral van de ongerepte natuur en de stilte. Het is werkelijk prachtig!

Wel merken we dat het seizoen hier eigenlijk voorbij is: veel havens zijn vrijwel leeg, ook de meest populaire havens zijn uitgestorven. Vanaf half augustus is het seizoen in Finland gewoon voorbij. Gelukkig kunnen we nog wel gebruik maken van de faciliteiten.

Tegen half september merken we dat het echt kouder begint te worden in het hoge noorden.

Er wordt een flinke storm uit het noorden voorspelt en mensen die we in de haven (alweer in de sauna 😊) spreken zeggen dat vanaf nu het aantal stormen uit het noorden zal toenemen, dat het eigenlijk nog laat in het seizoen is dat de nu pas de eerste storm komt… Reden genoeg voor ons om te besluiten gebruik te maken van de gunstige weersvoorspelling die aan de storm vooraf gaat en over te steken naar Gotland, Zweden (een stuk zuidelijker).

Scandinavië, Zweden en Denemarken

Zweden is mooi, dat hebben we vorig jaar ook al gezien. Dit keer hebben we iets minder tijd om ervan te genieten. Althans, we nemen er minder tijd voor. We merken écht dat het kouder wordt én we willen eind oktober weer in Nederland zijn.

Op Gotland blijven we wel een paar dagen hangen. We bekijken Visby (mooi stadje ook!) en huren een dag een auto om de rest van het eiland te zien.

Vanaf daar varen we in dagtochten steeds een stukje zuidelijker en westelijker; op weg naar het Kielerkanaal.

Vanaf Ystad steken we over naar Klintholm en belanden zo weer terug in Denemarken. Dit keer reizen we echt alleen door Denemarken en stoppen we niet om van alles te bekijken. Op het eiland Møn zijn de krijtrotsen nog wel een bezienswaardigheid, maar daar zijn we al langs gevaren (en vanaf zee kun je deze het beste zien). Bovendien heeft Ben z’n knie geblesseerd en die even laten rusten lijkt nu het beste medicijn.

Door Duitsland, op weg naar Nederland

Vanaf Langø, Denemarken, steken we over naar Laboe in Duitsland. Laboe ligt aan het Kieler fjord, vlakbij de ingang van het Kielerkanaal, ofwel het Noord-Oostzee kanaal. Via dit kanaal varen we terug naar de Noordzee, dan boven de Waddeneilanden langs en weer terug naar Harlingen.

Terug naar huis

Het waren mooie ervaringen de afgelopen vijf maanden: het zo sterk samen met Ben een team zijn, het ontdekken van mooie, bijzondere plekken, prachtige steden, ongerepte natuur, mooie zeiltochten (en natuurlijk ook minder mooie zeiltochten).

Ondank al deze mooie ervaringen is mij de afgelopen weken steeds duidelijker geworden dat deze manier van leven niet bij mij past. Ik mis ‘huis’ te veel en voel me ongelukkig. Het is moeilijk te omschrijven wat dat precies is. Als dat wel gemakkelijk was, zou je het ergens kunnen toevoegen en is alles opgelost. Zo eenvoudig is dat niet, helaas… Het is ook een verwarrend en heel verdrietig gevoel: we hadden toch samen een droom? De afgelopen vijf maanden waren toch zo mooi en bijzonder? Hoe kan het dat ik daar niet (meer) blij van word?

Het is een gevoel dat ik eerst misschien niet wilde herkennen en toen niet erkennen, want we hebben het immers zo goed. Maar op een dag ontploft het (onderweg naar Visby…) en moest ik wel aan mijzelf en aan Ben toegeven dat ik me niet happy voel.

Daarom heb ik de heftige en verdrietige beslissing genomen dat ik deze reis niet verder voort ga zetten. Ik vaar natuurlijk met Ben mee terug naar Nederland, maar zal daarna niet verder meer mee gaan. Een ingrijpende beslissing. Zeker niet alleen voor mij.

Wat betekent dat concreet?

Wat dat concreet betekent is nog lastig te zeggen, hoewel wel een paar dingen duidelijk zijn: we gaan zeker niet uit elkaar! En houden juist zielsveel van elkaar. “Liefde is elkaar alles gunnen en loslaten”, zoiets?

Ik ga weer aan het werk en terug naar Oosterhout. Ben gaat opzoek naar ‘opstappers’ binnen de zeilwereld om zo toch zeker een deel van de tocht te kunnen maken. In eerste instantie maar eens naar de Middellandse Zee. Ben zal waarschijnlijk dan ook pas weer in het voorjaar weer vertrekken. Er zijn nog klussen aan de boot te doen (zoals de stuurautomaat vervangen en het plaatsen van zonnepanelen) en daarnaast wacht Ben de ontwikkelingen rondom corona ook even af. En natuurlijk het mooiere weer.

Een heftig slot dus aan het einde van vijf bijzondere maanden, een heftig slot met een open en onzeker einde.