Oceaanoversteek van Terceira naar Nederland [deel 1]

Na de klussen op Terceira vertrekken we richting Nederland. De voorspelde wind is zeer licht, maar de praktijk blijkt anders te zijn. Op de vijfde dag scheurt de genua en moeten we met een haakse slijper aan de slag om het zeil naar beneden te krijgen. Maar daar blijft het niet bij. De wind neemt enorm toe en teistert Eva en haar bemanning. Door overkomende golven lekt het binnen, het grootzeilval raakt onbruikbaar, diverse reeflijnen slijten door en de windwijzer verdwijnt uit de top van de mast. Om maar een paar details te noemen. Ondanks alle ellende eten we goed en de sfeer aan boord is prima.

[English]
Oceaan crossing from Terceira to The Netherlands [part 1]
After the chores on Terceira, we leave for The Netherlands. The predicted wind is very light, but practice proves otherwise. On the fifth day, the genoa tears and we have to use an angle grinder to get the sail down. But it doesn’t stop there. The wind increases significantly and tortures Eva and her crew. Overcoming waves cause it to leak inside, the mainsail halyard becomes unusable, several reefing lines chave through and the wind vane disappears from the top of the mast. Just to name a few details. Despite all the misery, we eat well and the atmosphere on board is fine.