De eerste ervaringen met Eva

Na de doop op 18 mei keken wij er natuurlijk erg naar uit om te gaan varen met onze Eva. Maar onze klussenlijst was tegelijkertijd ook nog wel erg lang.

Slapen en klussen op de boot

Onze heerlijke bed in de punt van het schip.

Het eerste weekend na de doop hebben we daarom maar besteed aan het doen van allerlei klussen. Ook heerlijk hoor, gewoon lekker op je bootje slapen, wakker worden in de haven… het voelt al helemaal thuis en ook als vakantie, vrijheid. Onlangs de lange klussenlijst genieten we dus van dit eerste weekend op de boot.

Pomp

Het luik, rechts, waar Ben met het hoofd eerst ‘in duikt’. Andere luik ook maar voor licht en frisse lucht.

Eén van de klussen is te onderzoeken waarom de pomp het afvalwater niet wegpompt. Hij slaat wel aan, maar blijft vervolgens eeuwig draaien, zonder resultaat. Ben haalt acrobatische toeren uit om de pomp te demonteren uit de boot. Hij moet voorover in een nogal krappe ruimte ‘duiken’ en kan er dan alleen achterwaarts weer uit. Gelukkig gaat alles goed en kunnen we even later de pomp goed bekijken. Zo op het oog lijkt er niets aan de hand en we besluiten dan ook dat het euvel waarschijnlijk ergens anders zit. Ben duikt opnieuw de krappe ruimte onder het stuurwiel in en monteert de pomp weer op z’n plek. Het onderzoek gaat verder. Nu halen we de waterslang naar binnen en spoelen actief water door de leidingen. Dat lijkt te werken, de pomp slaat aan en pompt als een malle. Vermoeden is dan dat de terugslagklep niet goed werkt. Dat is nu niet op te lossen (want geen reserve klep voorradig), maar kan wel opgelost worden. Komt gewoon op onze lijst voor de volgende keer.

Ben bedenkt, de grapjas…, dat als hij toch de waterslang binnen heeft, hij ook wel even kan uitproberen of de bilgepomp en de handpomp goed werken. Met de waterslag laat hij zo onze Eva ‘vol’ met water lopen…. Gelukkig werken deze pompen naar behoren. Hoewel de pompen goed werken, blijft er natuurlijk altijd wel wat water achter in de bilge. Een mooie gelegenheid om deze eens goed schoon te maken. Het levert behalve spierpijn in mijn bovenbeen ook een schitterend schone bilge op, zo te gebruiken als wijnrek.

Een wijnrek onder de vloer

Wijnrek in de schone bilge.

Het idee om de bilge ook te gebruiken als opslag is al oud. Al in onze allereerste Etap (in 1997) bewaarden we eten onder de vloer. In een vlog van een medezeiler zagen we het idee om wijnflessen verpakt in oude sokken in de bilge te leggen. En zo werd onze bilge een prachtig wijnrek. Eén ‘probleem’ door de sokken om de flessen kun je niet zien welke wijn je pakt. Soms even zoeken dus, of je laat je verrassen door het toeval, maar al met al wel handig.

Een kleine aanvaring

Het tweede weekend hebben we geluk, het is Hemelvaart en dus een extra lang weekend om van ons schip te genieten. Op donderdagochtend stappen we aan boord. Eerste werken we nog wat klusjes af, drinken koffie in het zonnetje en lunchen. Tegen half vier willen we vertrekken om nog over te steken naar Enkhuizen. Net als wij alle lijnen los hebben en uit onze box willen varen, komen er een paar bootjes binnen gevaren. Ben wacht natuurlijk keurig tot deze voorbij zijn. Helaas… het tweede bootje moet afremmen voor zijn voorligger, mindert daardoor vaart, kan dan minder goed sturen en wordt zo door de wind tegen ons schip aan geduwd. Onze anker haakt aan zijn scepter. Een scepter is daar helemaal niet voor gemaakt en deze buigt dan ook krom. De schipper is boos op ons, ‘omdat wij uit de box steken’, hoewel we stil lagen, ziet hij ons we als de schuldige. Omdat we ook begrijpen hoe vervelend dit is leggen we weer vast en staan de man te woord die naar ons toe komt. We komen er helaas niet uit. Hij blijft van mening dat wij moeten betalen. Wij vinden dat hij eerder ons heeft aangevaren, wij lagen immers stil. Na een nogal oplopende discussie sturen we de man uiteindelijk van boord. En vertrekken we alsnog richting Enkhuizen. Het is een vervelend incident en het laat ons ook niet echt los, merken we. Steeds komen we er bij elkaar op terug. Uiteindelijk genieten we gelukkig toch nog van een prachtige zeiltocht naar Enkhuizen, waar we voor anker gaan in het kommetje bij het Zuiderzeemuseum.

In de kom bij het Zuiderzeemuseum
Koffie in de ochtendzon.

De volgende ochtend is genieten in hoofdletters, althans dat vind ik 😊. Kabbelend op het water wakker worden, een eerste zonnestraal vangen, een briesje door je haren, verse koffie en warm brood… ‘need I say more?’.

Die vrijdag varen we van Enkhuizen naar Muiderzand. Muiderzand is onze ‘oude’ haven. We lagen hier een paar jaar met onze tweede boot en hebben vanaf hier alle tochten met onze kids ondernomen. Mooie herinneringen en dus erg leuk om weer hier te zijn en even rond te lopen.

Zaterdag varen we niet uit. Ben z’n moeder viert haar 80e verjaardag. Jord haalt ons op uit de haven en zo kunnen we vanaf de boot naar het feest. Wat relaxt! ’s Avonds gaan Jord en Lars mee terug naar de boot.

Een zonnige zondag

Zondag neemt Lars de auto mee naar een afspraak die hij heeft en varen Jord, Ben en ik terug naar Lelystad. Het is een warme dag en de zon schijnt fel. We missen nu al de bimini die nog moet komen. Met mijn voeten ga ik in de schaduw van het roer staan en we smeren ons goed in, maar je voelt even goed de zon flink branden. Nu maar hopen dat de bimini komt, voordat de echte zomer komt. De wind is wat zacht en we maken een prachtige en rustige zeiltocht naar Lelystad. Het geeft Ben de gelegenheid om ook de windvaanstuurinrichting uit te proberen. Het is even puzzelen welke onderdeel waar moet en welke lijntje aan welke kant moet worden vast gemaakt. Ook is het even uitproberen hoe het werkt, maar juist omdat het zulk rustig weer is, is dat leuk om nu even te doen. Uiteindelijk werkt het geweldig en hebben we er een trouw bemanningslid bij!

Ben en Jord, onderweg van Muiderzand naar Lelystad. Genieten van een ‘vakantiedag’.

Pinksterweekend

Na Hemelvaart komt Pinksteren en dus alweer een lang weekend voor de deur. Met ook dit weekend eerste een etentje en dan een verjaardag. We stappen uiteindelijk zaterdagavond aan boord. Heerlijk om er weer te zijn! Meteen weer dat gevoel van vrijheid en ook van thuiskomen. Fijn! Zondagochtend komen Lars en Naomi met de trein vanuit Maastricht naar ons toe. Ze gaan gezellig twee dagen met ons meevaren. Gelukkig is de wind iets gaan liggen. Zaterdag stond er windkracht 6 en windstoten naar 8. Dat is niet prettig varen. Alles kan natuurlijk, maar als het niet hoeft, doen we het maar niet. En het hoeft niet…

Zondag is de wind echter wel heel erg gaan liggen en varen we zelfs stukken op de motor. Hollen of stilstaan is de uitdrukking die wel van toepassing is. Jammer natuurlijk, maar ook weer niet zo erg. We hebben het gezellig en Ben heeft zelfs tijd en gelegenheid om de kabel van de SSB antenne aan het achterstag te maken en de reeflijnen in het grootzeil te leggen. We hadden deze al wel door de giek gehaald, maar verder waren we nog niet gekomen. Weer een klusje gedaan dat nog op de lijst stond. ’s Avonds liggen we in de binnenhaven van Hoorn, lopen we een rondje door dit mooie stadje en gaan we ‘voor de deur’ uit eten. Dit keer proosten we op de verjaardag van Lars, woensdag wordt hij 21.

Naomi aan het roer.

Maandag, Tweede Pinksterdag, varen we weer terug naar Lelystad. Naomi staat een flink stuk van de tocht achter het roer. En ook als we behoorlijk wind vangen en scheef gaan (het water loopt door het gangboord), houdt ze Eva keurig op koers. Leuk om te zien!

Tja en ook als je een boot hebt, komt het wel eens voor dat je niet kunt uitvaren. Niet door mankementen, maar gewoon door een ander vol programma. Een heel leuk programma, dat wel! Jord heeft zaterdagavond een dansoptreden in het theater in Gorinchem. Ik geloof dat hij anderhalve rij aan kaartjes heeft gekocht. Dus dat belooft behalve een heel bijzondere ook een gezellige avond te worden.

Nog meer klussen

Ben is dit weekend nog wel even naar de boot om nog maar weer aan onze klussenlijst te werken. Op het programma staat in ieder geval het weer inbouwen van de Eberspächer Hydronic verwarming. Daarvan was gebleken dat die niet werkte en Ben had die al een weekend eerder uitgebouwd, opgestuurd en na laten kijken. Conclusie was dat we toch maar een nieuwe kachel kochten, het ding was vanwege interne lekkage niet meer te helpen. De nieuwe kachel doet het geweldig!