Vrouweneiland

Op de spinnaker door de Golf van Riga

Nog een paar uurtjes 2020… Het zal een jaar zijn dat ongetwijfeld de geschiedenisboeken in gaat. Een jaar met dieptepunten en zorgen, maar ook een bijzonder jaar. Ook voor ons persoonlijk was het een bijzonder jaar. We begonnen aan onze reis, maar zijn inmiddels weer thuis. Een dubbel gevoel natuurlijk! De reis was prachtig en is er een om nooit te vergeten. Via onze vlogs delen we dat graag met jullie! Vandaag nemen we je mee door de Golf van Riga, en op de fiets over vrouweneiland Kihnu.

Van Skulte in Letland zeilen we naar Kihnu, een eiland dat bij Estland hoort en in de Golf van Riga ligt. Het eiland wordt volledig gerund door vrouwen en daarom ook wel vrouweneiland genoemd. Al eeuwenlang zijn de mannen een groot deel van het jaar op zee om te vissen. Nu de zee bijna leeggevist is vinden ze werk in de landbouw en toerisme. We huren fietsen en rijden het eiland in een paar uurtjes rond. Dan is het weer tijd om door te varen richting Tallinn, de hoofdstad van Estland. Onderweg proberen we de elektronische kompas te kalibreren, omdat er een grote afwijking is tussen de koers over de grond -die de GPS berekent- en de magnetische koers van het kompas. Het helpt allemaal niks.

From Skulte in Latvia we sail to Kihnu, an island in the Gulf of Riga that belongs to Estonia. The island is run entirely by women. For centuries men have been out at sea to fish for much of the year. Now that the sea is almost empty, they find work in agriculture and tourism. We rent bicycles and cycle around the island in a few hours. Then it is time to continue our journey towards Tallinn, the capital of Estonia. On the way we try to calibrate the electronic compass, because there is a large deviation between the course over the ground – which the GPS calculates – and the magnetic course the compass indicates. To no avail.