Eva zeilt naar het paradijs in de Finse archipel

Hoewel het lastig kiezen is tussen de bruisende steden, pittoreske plaatsjes en onbewoonde eilandjes, is dit misschien wel het hoogtepunt van onze reis door de Archipelzee.

Van het forteiland Örö zeilen we vroeg in de morgen weg richting een paradijslijk eilandje in de Finse archipel, Björkö. Dit onbewoonde eiland heeft een natuurlijke beschutte haven en omsluit een groot zoetwater meer. We wandelen rondom dit meer, maar een eenvoudige route is het niet. We klimmen en klauteren over de rotsen en moeten goed opletten waar we lopen. Je zou zomaar lelijk kunnen vallen. Als met een opkomende wind het achter-anker niet meer houdt vertrekken we snel richting Jurmo, waar we uiteindelijk een storm met windkracht 8 (meer dan 33 knopen) aan lager wal moeten afwachten.

[English]
Eva sails to paradise in the Finnish archipelago

Although it is difficult to choose between the bustling cities, picturesque towns and uninhabited islands, this may be the highlight of our journey through the Archipelago Sea.

From the fortress island of Örö we sail off early in the morning heading for paradise island in the Finnish archipelago, Björkö. This uninhabited island has a natural sheltered harbor and encloses a large freshwater lake. We hike around this lake, but it is not an easy route. We climb and clamber over the rocks and have to be very careful where to walk. You could fall off just like that. When the aft anchor no longer holds with an increasing wind, we instantly leave for Jurmo, where we eventually have to wait out a storm with wind force 8 (over 33 knots) on a lee shore.