Oversteek naar Porto Santo, Madeira

Vanuit Oeiras bij Lissabon maken we de oversteek van 480 nm naar Porto Santo in de Madeira archipel. Met crew Chloé en Patrick. Chloé geven we een anti zeeziekte patch achter haar oor, die prima blijkt te werken. We vertrekken met een groep Duitse boten, maar op een of andere manier gaan die wat langzamer en zijn we die na een uurtje al voorbij. We varen verder op met twee Zweedse boten, Josephine en Ran II (van het bekende vlog Ran Sailing). We hebben flinke wind en maken goede voortgang terwijl we met diverse zeilvoeringen testen. Met een uitgeboomde en deels ingerolde genua tegenover de gennaker hebben we een mooie stabiele setup. Na 3 nachten op zee komen we ’s middags in de vierde dag aan in de marina van Porto Santo die vol blijkt te zijn.

[English]
Crossing to Porto Santo, Madeira
From Oeiras near Lisbon we make the 480 nm crossing to Porto Santo in the Madeira archipelago. With crew Chloé and Patrick. Chloé we give an anti seasickness patch behind her ear, which seems to work fine. We leave with a group of German boats, but somehow they go a bit slower and after an hour we have already passed them. We sail on with two Swedish boats, Josephine and Ran II (of the well-known vlog Ran Sailing). The wind is strong and we make good progress while testing various sail setups. With poled out and partly furled genoa opposite the gennaker, we have a nice stable setup. After 3 nights at sea, on the fourth day we arrive in the afternoon at the marina of Porto Santo which turns out to be full.