Oversteek van Madeira naar Gran Canaria

Van het vliegveld van Maderia halen we mijn vriend Frank op die alle COVID beperkingen in Nederland een beetje beu is en graag uit wil waaien op de oceaan. Na de nodige voorbereidingen vertrekken we uit Quinto do Lorde richting Las Palmas de Gran Canaria, een oversteek van zo’n 290nm. We hebben harde wind, tussen de 25 en 30 knopen en na een aantal uren geeft de drive van de stuurautomaat het op. Een ongewilde gijp en een doorgeknipte reeflijn tot gevolg. We hervatten onze tocht met dubbel gereefd grootzeil en uitgeboomde genua en de windvaan als trouwe roerganger. We laten het anker na 43 heftige uren ’s nachts in Las Palmas vallen. We gaan uiteraard snel op zoek naar de oorzaak van het falen van de stuurautomaat.

[English]
Crossing from Madeira to Gran Canaria.
From Maderia Airport we pick up my friend Frank who is a bit tired of all the COVID restrictions in the Netherlands and would like to get a breath of fresh air on the ocean. After the necessary preparations we leave Quinto do Lorde for Las Palmas de Gran Canaria, a crossing of about 380nm. We have a strong winds, between 25 and 30 knots and after a few hours the autopilot drive gives up. The result is an unintentional jibe and a cut reefing line. We resumed our trip with a double reefed mainsail and an unfurled genoa and the windvane as our faithful helmsman. We drop anchor in Las Palmas after 43 intense hours at night. Naturally, we quickly search for the cause of the autopilot failure.